Kasejovice prvorepublikové


Dne 24.10.2015, v předvečer státního svátku vzniku první republiky, se v kasejovickém kulturáku konalo vystoupení Osvětového retro divadla OREL Kasejovice. Diváci se tak na okamžik přenesli do doby první republiky.
Hned v úvodu byli svědky rekonstrukce dobové diskuse o naléhavé potřebě nové školy, která vyústila v dopis, jež sepsal pan řídící Tinger americkým krajanům a zaslal do New York Times. Na tuto výzvu krajané zareagovali a po dolaru a půldolaru seskládali částku, která byla prvním vkladem na konto "Měšťanská škola".
Po tomto úvodu se na scénu dostaly další postavy z kasejovické historie. V první řadě to byl  majitel krejčovského salonu Matěj Štěpánek s chotí. Pan krejčí by byl býval patrně rád divákům vysvětlil zákonitosti módy počátku 30. let... kdyby ovšem neměl po boku netrpělivou manželku lačnou vlastní zábavy.
Nicméně komentáře se diváci dočkali. A nejen to. Na pomyslném molu se vystřídaly dámy ve spodním prádle, ve střízlivých denních oděvech, pánové se špacírkou, či se specialitkou let 30. - psími dečkami, které snad až s příliš velkou horlivostí divákům předváděli.
Plynulost komentované přehlídky byla na okamžik přerušena, zatoulal se k nám prvorepublikový švihák, hledající si inzerátem ženu, tedy dle jeho vlastních slov: Něžný kvíteček, milé, veselé, rozkošné blond děvčátko! Jak si diváci jistě všimli, našel, nebo spíše byl najít pohlednou dominantní brunetou, která všechny jeho námitky smetla mávnutím ruky. Ale tak už to někdy v životě chodí :-).

Po tomto nezvaném entré došlo i na pracující lid, pan továrník nabízel paní starostce svou firmu do konkursu na stavbu sokolovny, hospodyňky pod přísným pohledem majordoma vypucovali divákům boty a ometly prach...
Samostatný blok tvořilo oblečení pro volný čas a sport - zde bylo představen oděv pro lyžování, kožený motoristický oblek, oblečení na pikniky a vycházky vůbec, bílé tenisové oblečky a hlavně půvabné plavky s nohavičkou.
V závěru zazněla krásná píseň Noční motýl v podání Štěpánky Bořkové, dámy předvedly svůdně odhalené večerní šaty, které doplnily kožešinou a všichni členové divadla s publikem rozloučili stylově písní R.A. Dvorského Děkuji, bylo to krásné.
Tato přehlídka prvorepublikové grácie a noblesy byla uspořádána za podpory Místní akční skupiny Pošumaví a Plzeňského kraje.

Fotografie z vystoupení najdete zde.